Editen is meer dan alleen het knippen en plakken van beelden. Het is de kunst van het creëren van een verhaal. Door de juiste beelden op de juiste manier achter elkaar te zetten, kan een editor een gevoel van spanning opwekken, emoties overbrengen en de kijker meenemen op een reis door het verhaal.
Om een verhaal tot leven te laten komen heb je niet alleen de juiste beelden nodig, maar ook de juiste technieken om deze op de juiste manier te bewerken. Denk bijvoorbeeld aan kleurcorrectie, belichting en geluidsbewerking. Al deze technieken dragen bij aan de look & feel van de uiteindelijke productie.
Een fractie van een seconde kan het verschil maken tussen een saaie of een spannende scene. Het is daarom essentieel dat een editor het ritme van de beelden goed aanvoelt en op het juiste moment knipt. Zo kan hij of zij de juiste sfeer creëren en de kijker geboeid houden.
Muziekkeuze is net zo belangrijk als de beelden bij het editen van een productie. De juiste muziek kan emoties versterken en de sfeer van de beelden beïnvloeden. Een meeslepende track kan ervoor zorgen dat kijkers zich nog meer betrokken voelen bij het verhaal en zich kunnen identificeren met de personages.
Het proces van editen begint niet pas als alle beelden zijn opgenomen, sterker nog het begint al tijdens de voorbespreking en het opstellen van een draaiboek/filmplan. Een videograaf moet tijdens het filmproces al rekening houden met de manier waarop de beelden later gemonteerd zullen worden. Dit betekent dat hij of zij moet anticiperen op de juiste shots en ervoor moet zorgen dat er genoeg variatie is om het verhaal tot zijn recht te laten komen. Door hier al vroeg over na te denken, kan er tijdens het editen veel tijd en moeite bespaard worden.